liach писав:кращий мотор - 250/559
Як власник п’яти 559х моторів маю зауважити, що не такий він уже й гарний. Чи це тілько в моїх двигунів минулі власники були до***

, але у двох із трьох розібраних посадочні місця під корінні підшипники колінвалу розбиті (в одному взагалі розгромлені

), підшипники легко засовуються від руки в холодний картер. Ще гарна особливість моторів до 66го чи 67го року - колінвал з лівої сторони на одному підпипнику замість двох (раціоналізація, блін), тому в них проблема посадочних під корінні є дуже болючою. Варіант боротьби - перехід на 205ті підшипники замість 305х із запресовкою втулок в картер, але чи надовго вистачить підшипників легкої серії при таких навантаженнях
До речі, про навантаження і колінвал. В старухи 360ки на 1 циліндр умовно припадає 9 кінських сил, у 559ки ж потужність 14 сил. Але при цьому нижні головки шатунів повністю ідентичні (у 559 палець НГШ трохи довший). Про який ресурс колінвала можна говорити, коли навантаження на нього збільшилися в 1,5 рази. Тому і колінвал в 559 не є таким вже й довгожителем. Добре, що на 559 хоч палець ВГШ поставили 18мм (до речі, у ЧЗ 175 теж 18мм).
Про КПП - окрема історія. Особисто я не розумію, чим треба було думати, роблячи 2 і 3 передачі на шліцах із заходом 5мм. Після покупки своєї Чекушки я їхав у МРЕО на 4й передачі (перехрестя теж проїжджав на 4й). Взагалі, цікаво було нормально рушати на 1й, потім підтикати 2гу, розганяючись на ній ривками, пропускати 3тю і з 20км\год додохкати на 4й. Так, мотор був убитий, хоча вибиванням 3ї передачі нікого зі старуховодів не здивуєш.
Ще можна почортихатися на моторний ланцюг в 559ці, який навіть новим дуже провисає (конструктивний прорахунок). І на 559 не можна поставити дворядний, як на 360ку від 634.
Проте у 559ки є й багато плюсів: 1) тяга, 2) відносна надійність - буде їздити, поки буквально не розвалиться на запчастини, 3) невибагливість до регулювання - головне, щоб був прикручений хоч якись карб та проскакувала іскра, 4) доволі непогана ремонтопридатність, 5) низький розхід пального - але ж і коників всього-то 14, 6) непогано витримує високі оберти, як для одноциліндрового, 7) складно перегріти, і т.д. і т.п.
Особисто я вибрав 559 в першу чергу із-за тяги до чогось незвичайного, рідкісного, потім стояло питання надійності, наступною причиною була гарна тяга на низах і відносно низький розхід пального.